Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci nemohou vypovídat k únikům z Šlachtovy zprávy, Sněmovna je nezprostila mlčenlivosti

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna nezprostila poslance mlčenlivosti, Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) tak nebude moci vyslechnout členy někdejší vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie kvůli únikům údajů z takzvané Šlachtovy zprávy.

Podnět k prověření úniků údajů z takzvané zprávy bývalého ředitele někdejšího protimafiánského útvaru Roberta Šlachty do některých médií dala loni Nejvyššímu státnímu zastupitelství a inspekci sama komise.

GIBS se na Sněmovnu obrátila, jak potvrdil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), na podnět státního zastupitelství. Chtěla také vyslechnout pět sněmovních úředníků a dva odborné analytiky, kteří měli v dolní komoře k dokumentu přístup.

Někdejší předseda komise Pavel Blažek (ODS) řekl, že je evidentní, že úniky mohly být jen ze strany orgánů činných v trestním řízení. Zpráva, kterou Blažek označil za soubor útržků z různých policejních spisů, existuje podle něho ve třech vyhotoveních, komise měla jedno. Rovněž místopředseda Martin Lank (Realisté) podotkl, že úniky je třeba hledat jinde než u komise.

"Státní zastupitelství si dovolilo neuvěřitelnou nehoráznost," prohlásil k žádosti GIBS předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rovněž Marek Benda (ODS) označil zbavení mlčenlivosti za nemožné. Vyšetřovací komise je vrcholný orgán Parlamentu a státní zastupitelství není nadřazené všem mocím, uvedl. Podle Zdeňka Ondráčka (KSČM), který v komisi zasedal, měly orgány v trestním řízení prověřit úniky hned.

Proti zproštění mlčenlivosti se postavil i místopředseda Sněmovny a člen komise Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Vznikne bludný kruh, ze kterého nebude cesta ven," řekl.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Robert Šlachta Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy