Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobci podali obžalobu na dalšího velkého odběratele Březinova lihu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Kauza dalšího údajného odběratele nelegálního lihu od zlínského podnikatele Radka Březiny míří k soudu. Žalobci ve čtvrtek podali obžalobu na bývalého majitele likérky AB style z Frýdku-Místku Milana Antoniaziho. Obžalovali jej z krácení daní, státu podle nich způsobil škodu na daních za více než miliardu korun. Čin podle žalobců spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny, řekl dnes ČTK státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

"Byla podána obžaloba u Krajského soudu v Ostravě ve věci trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Jde o další větev z více případů, které se zabývají okolnostmi produkce a manipulace s nezdaněným lihem v kauze známé jako kauza pana Březiny a spol.," řekl dnes ČTK Šereda.

Muž měl podle žalobců nakoupit bez vědomí celníků od Radka Březiny přibližně čtyři miliony litrů lihu, škoda činí jednu miliardu a 45 milionů korun. "Je to jeden z největších odběratelů," doplnil státní zástupce.

K jeho usvědčení podle Šeredy významně pomohla mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. Případ tohoto údajného odběratele Březinova nelegálního lihu není posledním, které mají žalobci zmapovány. "Ještě se na dalších případech pracuje," doplnil Šereda.

Další větev odběratelů lihu se týká Stanislava Pražana a jeho syna, kteří měli odběrem nezdaněného lihu způsobit zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty. Dosud největší prokázaný odběr Březinova lihu mají na svědomí lidé spojení s likérkou Drak z Chvalčova, kterou však skrytě ovládal Radek Březina, uvádějí žalobci.

Škoda byla vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud nepravomocně uložil 11,5 roku vězení. Distributor likérky Robert Sedlařík z firmy Verdana si má odpykat deset let a bývalý jednatel distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy dostal osm let. Tresty od dvou do čtyř let si mají odpykat i další čtyři obchodní zástupci. Všichni se proti rozsudku odvolali.

Šéf lihové mafie Radek Březina byl s dalšími sedmi lidmi kvůli obchodům s nezdaněným lihem již nepravomocně odsouzen olomouckým krajským soudem v prosinci 2015. Březina za nelegální obchody s lihem s rekordní škodou na daních 6,39 miliardy korun dostal 13 let, šesti obžalovaným soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou. Bratr Březiny Tomáš dostal čtyři roky, získal totiž status spolupracujícího. Kauzou se bude olomoucký vrchní soud zabývat ve veřejném jednání od 6. do 8. června, zjistila ČTK.

Témata:  kauza lihová mafie Radek Březina soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy