Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci se pohádali kvůli koalici se STAN, nemuseli by se dostat do Sněmovny

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na sjezdu lidovců se rozhodne, zda KDU-ČSL a STAN půjdou do podzimních voleb jako dvojkoalice. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek projekt podporuje, ne všichni ve straně s ním ale souhlasí.

"Jediná síla, která dokáže, že se dá žít normálně, že se nemusíme stydět za to, co se děje tady, že se naše děti nebudou muset stydět, jak jsme se chovali v době, kdy se rozhodovalo o tak zásadní věci," řekl Bělobrádek.

Koalice KDU-ČSL a STAN podle něj je zakotvena v evropských hodnotách, neobrací se k východu a nechce demontovat liberální parlamentní demokracii.

Pro koalici se vyslovil i předseda STAN Petr Gazdík, podle něhož podzimní volby určí budoucí směřování české společnosti. Za vznik koalice se postavili i bývalý předseda Senátu Petr Pithart či šéf senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Na sjezdu ale zaznívaly i kritické hlasy. "Strana, která je na vzestupu, nemá zapotřebí, aby se s někým spojovala," řekl uherskohradišťský delegát Petr Švehla. Pražský delegát Pavel Mareš zase varoval před hrozbou desetiprocentního volebního prahu, který by musela koalice pro vstup do Sněmovny překonat a který by mohl způsobit, že by KDU-ČSL nezískala žádné poslance.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy