Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU sice má mouchy, ale pro Česko není jiná alternativa, myslí si lidovečtí europoslanci

Pavel Svoboda /KDU-ČSL/, místopředseda strany
Pavel Svoboda /KDU-ČSL/, místopředseda strany
Foto: Vláda.cz

Praha - Lidovečtí europoslanci se na sjezdu KDU-ČSL shodli, že EU prochází nejhorší krizí ve své historii. Pro Česko ale členství v unii nemá žádnou alternativu, proto se musí hledat způsob, jak unii pomoci.

"Je to krize důvěry občanů, krize identity, krize jejího směřování a dezintegrace v podobě brexitu," řekla europoslankyně Michaela Šojdrová o problémech EU.

"Dnešní Evropská unie v mnoha směrech selhává a zaměřuje se na zbytečnosti. Velké věci jako obrana, bezpečnost, boj proti terorismu řeší se zpožděním a nedostatečně," doplnila.

I přes problémy je ale zachování EU podle Šojdrové nutnost. "Sedmdesát let míru, které evropská jednota přinesla, bereme jak samozřejmost, ale v historii Evropy nikdy tak dlouhé období bez válek nebylo. To je základní hodnota, které si musíme vážit," řekla europoslankyně.

Europoslanec Pavel Svoboda varoval, že by oslabení EU uškodilo českým strategickým bezpečnostním zájmům. "K Evropské unii pro nás neexistuje alternativa. I když má unie chyby, unie jsme my. Čím méně našeho Bruselu, tím více ne naší Moskvy," řekl.

Témata:  EU Michaela Šojdrová Česká republika Pavel Svoboda Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy