Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představuje větší hrozbu migrace, nebo Rusko? Stropnický se na to zeptal Švédů

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V pořadu České televize Otázky Václava Moravce u jednoho stolu potkali ministr obrany Martin Stropnický a generál Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO. Rozebírali spolu návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa v bruselském sídle NATO. A to nebylo zdaleka vše.

Pavel i Stropnický se shodli na tom, že USA dodrtí závazek pět smlouvy NATO, podle kterého platí princip,že útok na jeden členský stát je útokem na celou alianci. A to i navzdory tomu, že Trump v minulosti naznačoval, že dodržování tohoto odstavce ze strany USA není automatické. To, že to Trump neřekl nahlas, neznamená, že to Spojené státy nebudou ctít, uvedl dnes Pavel.

Řeč přišla i na angažmá NATO v boji proti Islámskému státu. Aliance se k tomuto boji veřejně přihlásila, což je podle českého generála logický krok, protože v různých formách už v protiteroristické koalici působí. Stropnický dodal, že zemím jako je Afghánistán a Irák j, které mají kvůli IS problémy, je třeba pomáhat dlouhodobě. „Žádný export evropského způsobu života se neděje. Byla to chyba a ta už se teď neopakuje,“ zdůraznil Stropnický.

Kromě toho pak východní státy NATO dlouhodobě varují před ruskou hrozbou. Pavel připomněl, že skupina reagovala na ruskou anexi Krymu a na jasnou ruskou podporu povstalcům na Donbasu. „Demonstrujeme odhodlání naše partnery bránit,“ shrnul Pavel.

Rusové prý hovoří o agresivním chování NATO, ale když se srovná počet vojáků NATO v regionu Aliance a počet vojáků čekajících na ruské straně, jsou Rusové výrazně silnější. I proto je přítomnost jednotek NATO v Pobaltí spíše symbolická.

Stropnický také vzpomínal, co mu o ruské hrozbě řekli ve Švédsku. „Mají celou řadu problémů s nelegálními migranty. Když jsem se ptal, co vnímají jako důležitější, jestli je to uprchlická krize, nebo ruská hrozba, tak jsem se i navzdory tomu všemu, co se ve Švédsku děje - a že tam mají s migrací problémy - dozvěděl, že je ruská hrozba vnímána jako větší,“ varoval český ministr.

Témata:  Martin Stropnický Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy