Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohledávky Agrofertu jsou sporné, tvrdí zemědělec Rada

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Všechny pohledávky, které mají být důvodem k vyhlášení insolvence na zemědělský podnik Agro Boskovštejn ze Znojemska, jsou sporné. Tvrdí to jednatel firmy Bohumír Rada ve vyjádření pro insolvenční soud, které je zveřejněné v insolvenčním rejstříku. Návrh na insolvenci podal podnik Agro Jevišovice z koncernu Agrofert, s nímž Rada vede několik soudních sporů. Podle Rady je šikanózní a má na něj pouze vytvářet tlak.

Agro Jevišovice podle návrhu pohledává 8,5 milionu korun. Rada však ve vyjádření pro soud zpochybnil takzvanou aktivní legitimaci věřitele, protože o všechny pohledávky se vedou nalézací řízení a dosud nejsou pravomocně ukončená. "Věřitel musí mít všechny pohledávky bezpochybně doložené. V návrhu jsou však všechny sporné," uvedl Rada. Podle něj je to zjevné i z toho, že Jevišovice dokládají svůj nárok nepravomocnými rozsudky.

Rada také uvedl, že podle obchodních partnerů se jiné firmy z koncernu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi (ANO) a nyní je ve svěřenském fondu, snažily od nich kupovat pohledávky, aby mělo Agro Jevišovice nějaké nesporné pohledávky. Agrofert však neuspěl, protože Rada platí podle svého vyjádření řádně a včas.

Během téměř tří týdnů od insolvenčního návrhu se kromě navrhovatele přihlásila se svou pohledávkou pouze obec Hodonice za nezaplacené pachtovné za loňský rok, které činí téměř 30.000 korun.

Podle Rady se Agrofert snaží vyvíjet tlak včetně mediálního, proto si chce nechat zpracovat od právníků stanovisko, zda se Agro Jevišovice nemohlo dopustit trestného činu vydírání.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky evidují v Jevišovicích pohledávky za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení.

V minulých dnech policie odložila jiný spor mezi Radou a Agrofertem, který zničil před dvěma lety úrodu za čtyři miliony korun u Velkého Karlova.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Babišovi.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš insolvence

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy