Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEPS ve čtvrtletí meziročně stoupl zisk o třetinu, výnosy ale o 27 procent klesly

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS vzrostl v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk před zdaněním o třetinu na 948 milionů korun. Celkové výnosy klesly o 27 procent na zhruba 4,6 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Barbora Peterová.

"Zásadní podíl na snížení výnosů a rovněž i nákladů měla operace s cennými papíry, o jejichž prodeji ve výši 1,7 miliardy korun bylo účtováno v prvním čtvrtletí roku 2016. V roce 2017 jsou tedy finanční výnosy a rovněž náklady zhruba o tuto částku nižší," uvedla mluvčí.

ČEPS upozornil na opatření, která zavedl v prvních třech měsících roku pro udržení stability sítě. Podle firmy pomohlo mimo jiné lednové zprovoznění prvních dvou transformátorů v rozvodně Hradec u Kadaně. Druhé dva spustí do konce letošního června.

Transformátory pomáhají zvládat nápory elektřiny z Německa, které souvisejí s výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů, především s nevyrovnanou produkcí elektřiny z německých větrných parků. Investiční náklady projektu by podle ČEPS neměly přesáhnout dvě miliardy korun. "Za první čtvrtletí byly transformátory využity ve 48 dnech," uvedl dnes předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

ČEPS dodal, že 24. ledna po poledni zaznamenal maximum zatížení elektrizační soustavy. Bylo to 11.769 MW, o téměř 500 MW více než při dosavadním rekordu z února 2012. "Příčinou dosažení nového historického maxima bylo velice chladné počasí. Průměrná měsíční teplota byla o téměř pět stupňů nižší, než je teplotní normál pro leden," uvedl ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula.

Firma dodala, že přenosová soustava ČR je posilována i díky evropským dotacím. Uvedla, že dosud získala v rámci financování projektů společného zájmu z programů Evropské komise přes čtyři miliony eur (přes 105 milionů korun).

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden s 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů.

Témata:  ČEPS energetika ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy