Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEPS mírně klesl zisk, firma se potýká s problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - ČEPS vykázal ve 3. čtvrtletí letošního roku zisk 1,6 miliardy korun. Meziročně jde o mírný pokles o 74 milionů Kč. Hospodářský výsledek provozovatele energetické přenosové soustavy je v souladu s plánem zisku roku 2016.

Mluvčí firmy Barbora Peterová uvedla, že i v období od začátku července do konce září 2016 musela tuzemská přenosová soustava několikrát čelit náporům elektřiny ze zahraničí. Česko dlouhodobě trápí především nevyrovnaná výroba elektřiny v německých větrných parcích.

Podobným situacím by měly do budoucna zabránit transformátory v rozvodně Hradec u Kadaně. Celkové investiční náklady projektu by podle dnešního vyjádření firmy neměly přesáhnout dvě miliardy korun.

ČEPS dnes sdělil, že v současné době jsou již v Hradci sestaveny tři transformátory, dodávka čtvrtého má zpoždění. "Stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. Bezpečnost provozu přenosové soustavy je pro nás na prvním místě. Proto i po výrobci transformátorů požadujeme přísné testy. I díky tomu jsme výrobní závadu odhalili včas," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Dodal, že zprovoznění všech čtyř transformátorů, což obnáší nejen montáž na místě, ale také společné odzkoušení před samotným uvedením do dispečerského řízení, předpokládá ČEPS v první polovině příštího roku.

Společnost ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 41 rozvoden s 71 transformátory. Firma dnes uvedla, že ve třetím čtvrtletí zprovoznila dvě nová vedení a prodloužila českou přenosovou soustavu o téměř 180 kilometrů.

Témata:  ČEPS energetika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy