Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud bude znovu zvažovat, jestli je třeba potrestat squattery z Cibulky

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Justice se bude muset znovu zabývat kauzou usedlosti Cibulka v Praze. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Marka Ďuriše, který dostal dva měsíce vězení s podmínečným odkladem na jeden rok za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru.

Verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5 potvrdil v minulosti Městský soud v Praze i Nejvyšší soud, nyní se ovšem vše vrací na začátek. Ústavnímu soudu v rozsudku chybělo zohlednění všech souvisejících okolností.

Justice zdůrazňovala, že intenzita protiprávního jednání squattera byla vysoká, vyzdvihovala i délku zásahu do práv vlastníka. Z verdiktu ale neplyne, zda Ďuriš a zbylí squatteři skutečně bránili vlastníkovi v uskutečnění nějakých konkrétních plánů a zda situace byla natolik akutní, aby vyžadovala policejní zásah a trestní postih.

Označení celého squatterské hnutí za 'parazity' vyvolává podle ÚS pochybnosti o objektivitě. ÚS nepopírá, že jde o silně kontroverzní jev, který vždy povede ke střetům zastánců ochrany vlastnictví a zastánců práva na bydlení, nejde však o fenomén tak jednoduše a jednostranně odsouzeníhodný.

Zámeček Cibulka řadu let chátral. Squatteři měli původně smlouvu s majitelem zámečku. Majitel ji ale vypověděl a podal na squattery trestní oznámení. Předloni 6. května pak zasáhlo na Cibulce 130 policistů a násilně vyvedli squattery, kteří neuposlechli výzvu a zůstali v budově. Zadrželi deset lidí, tři utrpěli při zásahu zranění.

Témata:  Ústavní soud ČR squateři soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy