Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chůva dvěma dětem způsobila vážná zranění, jedno nepřežilo. Soud jí udělil přísný trest

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Chůva Dieu Vu Thi si odpyká 11 let vězení. Trest za těžké a úmyslné ublížení na zdraví dvěma svěřeným holčičkám dnes pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Žena zároveň nesmí deset let ošetřovat či hlídat děti.

Chůva musí rodiny odškodnit celkovou částkou přesahující čtyři miliony korun, přes milion má uhradit také pojišťovně.

Žena pocházející z Vietnamu postupně v únoru a prosinci roku 2015 napadla v bytech na pražských Vinohradech dvě ze svěřených dívek ve věku 1,5 a dva roky. První zranila na hlavě a v obličeji a druhé poranila úderem do břicha střeva. Jejich rodinám nic neoznámila, a holčičky se tak dostaly do nemocnice se značným zpožděním až poté, co si je příbuzní od chůvy převzali. První dívka byla dva měsíce hospitalizovaná, druhou se lékařům nepodařilo zachránit.

"Obžalovaná nemá žádné rysy agresivity, žádné duševní úchylky. Máme však za to, že to není překážkou pro uznání její viny. V minulosti jsme bohužel soudili obdobné útoky proti malým dětem a všichni ti pachatelé byli normální, nebyli to agresoři, ale těch skutků se dopustili," reagoval na argumenty vznesené chůvinými obhájci předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

U chůvy doma se v listopadu 2015 zranilo ještě třetí dítě: půlroční holčička si zlomila ruku. Podle verdiktu ale není zřejmé, zda za zraněním stála přímo odsouzená, nebo její malý syn. Proto soud v tomto bodě uznal ženu vinnou jen z nedbalostního ublížení na zdraví.

Dvaatřicetiletá chůva, které hrozilo až 16 let vězení, se o děti svých krajanů starala načerno. Přivydělávala si tak k rodičovské dovolené. Vinu popírala, zranění si prý nedovede vysvětlit a muselo jít o náhodu. "Je pozoruhodné, že v případě obžalované se podobné věci - tedy závažná poranění nejméně tří dětí - stala právě jí a v době, kdy děti hlídala," konstatoval soudce.

Témata:  týrané děti Praha soudy děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy