Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman se zřejmě brzy znovu setká s Putinem

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Praha/Astana - Český prezident Miloš Zeman se možná ani ne po měsíci znovu setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. K setkání by mohlo dojít v hlavním městě Kazachstánu, Astaně. Zeman tam začátkem června jede na mezinárodní výstavu Expo 2017.

Český prezident Miloš Zeman se možná opět potká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Mohlo by tomu tak být při příležitosti konání mezinárodní výstavy Expo 2017 v kazašské Astaně.

Podle arménské a kazašské zpravodajské agentury a tiskového oddělení Kremlu dnes Putin jednal po telefonu s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Řešit měli syrskou otázku, ale také možnou účast prezidenta Vladimira Putina na výstavě Expo 2017 právě v kazašské Astaně. Jasno už má politický komentátor Alexandr Mitrofanov na svém Twitteru.

Putin jede do Kazachstánu, kde bude opět Zeman. Koho bude příliš mnoho tentokrát? https://t.co/PEM0HpAq6D

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) 30. května 2017

Podle Kremlu spolu oba státníci jednali také o řadě aktuálních problémů na bilaterální i mezinárodní úrovni, mimo jiné také v souvislosti se zasedáním Rady hlav států členů Šanghajské organizace pro spolupráci, to se bude konat 8. a 9. června. 

Výstava se bude věnovat primárně otázce energie budoucnosti, snižování emisí a alternativními energetickými zdroji. Výstava potrvá od 10. června do 10. září. Pavilony jednotlivých zemí má vybudovat Kazachstán, země si budou zařizovat pouze jejich interiéry. Český interiér zajistí firma Arteo. Právě prezident Zeman by měl český pavilon slavnostně otevřít.

Prezidentova cesta povede podle ČTK z Česka nejprve do Vietnamu na státní návštěvu, následně do Kazachstánu. Český prezident se naposledy setkal s Vladimir Putinem v čínském Pekingu při příležitosti fóra k projektu Nové hedvábné stezky. S šéfem Kremlu mluvil výhradně rusky a vtipkoval o tom, že by se novináři měli likvidovat. 

Témata:  Miloš Zeman Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy