reklama

Od konce dubna zlevnily benzin i nafta zhruba o 60 haléřů. "V nejbližším týdnu předpokládáme mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů. Výhled na léto je pro motoristy příznivý, ceny by měly zůstat relativně nízko," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. "Pro řidiče je příznivé postupné posilování koruny vůči dolaru," doplnil.

Státy OPEC se minulý týden rozhodly prodloužit dohodu o omezení své těžby do března příštího roku. K dohodě se později připojila zhruba desítka dalších zemí mimo ropný kartel v čele s Ruskem. Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy byla dohoda pro trhy zklamáním. "Trhy čekaly razantnější omezení těžby, než jaké je realitou," uvedl.

Nejdražší zůstávají čerpací stanice v Praze. Benzin tam řidiči natankují průměrně za 31,69 Kč/l. V žádném jiném regionu Česka se jeho cena přes hranici 31 korun nedostala. Podobné je to i v případě nafty, která v Praze stojí v průměru 30,81 Kč/l, ale ve zbytku země je její cena pod 30 korunami.

V rámci metropole jsou pohonné hmoty nejdražší v Praze 4, kde řidiči zaplatí za litr Naturalu 95 v průměru 32,44 koruny a za naftu 31,63 koruny. Nejnižší ceny mají naopak čerpací stanice v Praze 9, kde litr benzinu stojí 30,84 koruny a litr nafty 29,96 koruny.

Nejlevnější jsou pohonné hmoty opět v Pardubickém kraji, kde benzin přijde na 30,10 koruny a nafta na rovných 29 korun.

V Polsku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku. Litr benzinu tam v přepočtu přijde průměrně na 27,09 Kč a litr nafty na 26,02 Kč. Nafta je oproti Česku levnější i na Slovensku, kde nyní její litr v přepočtu stojí průměrně 27,27 Kč. Natural 95 je ale na Slovensku dražší, litr se dá pořídit v průměru za 30,96 Kč.

Například na sever Čech jezdí tankovat i lidé ze sousedního Německa, kde se obdoba nejprodávanějšího benzinu prodává v přepočtu za 36,60 koruny a nafta za 30,92 koruny za litr.