Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Kalouskem a komunisty spolupracovat nebudeme, tvrdí Babiš. Pak si kopl do ČSSD

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - TOP 09 vyloučila spolupráci s ANO a komunisty během úterního startu předvolební kampaně. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na to dnes zareagoval slovy, že nehodlá spolupracovat s komunisty ani se stranou Miroslava Kalouska.

Podle Kalouska, který se proti Babišovi často vymezuje a zároveň je terčem jeho útoků, strana nemůže spolupracovat s někým, kdo chce změnit systém parlamentní demokracie. "Na tom jsme stejně, my určitě s komunisty ve vládě nebudeme. A s TOP 09 taky ne," řekl Babiš v rozhovoru pro ČTK.

Babiš nechtěl odhadovat, jaký vývoj by mohla mít povolební vyjednávání. "Je to hodně o lidech, já nevím, jak to dopadne. Je tady samozřejmě tendence nás z toho vyloučit tak, jak to dopadlo v Hradci Králové. To riziko, že to postaví všechno proti nám, a tak i dnes mluví ČSSD i ODS, tak to tady existuje," uvedl. V Královéhradeckém kraji vznikla koncem loňského října koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Také u volební koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí bude podle Babiše o možné spolupráci s ANO rozhodovat hlavně personální obsazení. "To záleží, jací tam budou lidé. Starostové mají určitě dobrý program, my také podporujeme silné postavení starostů v rámci obcí a měst," uvedl.

O programové blízkosti s lidovci byl Babiš přesvědčen při skládání současné vládní koalice. "Ale nakonec to dopadlo tak, že pan Sobotka a (vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel) Bělobrádek si dělali dohody," řekl.

Neobává se, že by se hnutí ANO mohlo v případě vítězství ve volbách dostat do personální nouze. "To nebude problém. U nás nemusíte sedět 22 let, abyste se stal ministrem nebo premiérem. My jsme nerozdělovali ministerské posty krajským organizacím, jako dělala ČSSD. My tam chceme mít odborníky," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO TOP 09 KSČM

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy