Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 volá po rychlém přijetí eura. Už není čas váhat, volá Kalousek

Miroslav Kalousek /TOP 09/, ministr financí
Miroslav Kalousek /TOP 09/, ministr financí
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Zatímco šéf hnutí ANO Andrej Babiš vstup do eurozóny odmítl, TOP 09 je pro rychlé přijetí společné evropské měny. Uvedl to dnes předseda strany Miroslav Kalousek s tím, že existuje řada ekonomických důvodů, proč euro zavést v Česku.

"Myslíme vážně, že už není čas na to váhat s eurem," uvedl Kalousek. "Po brexitu přišel i důvod politický. Jakkoliv z toho nemáme vůbec žádnou radost, tak se zdá být dvourychlostní Evropa realitou," řekl Kalousek ČTK.

Hranice mezi různými rychlostmi přitom podle něj bude kopírovat hranici eurozóny. "My nechceme, aby jela Česká republika v pomalém pruhu už jenom proto, že pomalý pruh pokládáme za eufemismus pro pomalé odpadávání," řekl.

Česko by podle něj během procesu přijímání eura mohlo využít zkušeností bývalého viceguvernéra České národní banky, europoslance Luďka Niedermayera, který je kandidátem TOP 09 na ministra financí.

Rozhodnutí ohledně přijetí eura by podle Kalouska mělo padnout rychle. "Také nás tam někdo musí vzít, tam se nevstupuje, tam se přijímá. Tady ale nemám tolik obav, žádná země, která kdy vstupovala, nebyla tak dobře připravená," konstatoval. Ideální by bylo, kdyby se celý proces připojení k eurozóně stihl během jednoho volebního období, ale není to podle něj nezbytnou podmínkou.

Politické důvody k přistoupení je nyní nutné vytknout před závorku, uvedl Kalousek, existuje ale řada ekonomických výhod. "Větší stabilita měny, větší jistota investorů, odpadnou náklady na pojišťování kurzových rizik," řekl. Za nevýhody považuje ztrátu suverenity v měnové politice, ale naopak zásadně odmítá argument, že by měl odchod od koruny vést ke zdražování. Existuje podle něj řada vyzkoušených postupů, jak tomu bránit.

Pokud by se v případné povolební koalici TOP 09 na přijetí eura s ostatními stranami neshodla, chtěla by být pojistkou maximální snahy o směřování do rychlého evropského pruhu. "My nevstoupíme do žádné jiné vládní většiny než demokratické. Za předpokladu, že většina té vládní většiny si euro přát nebude, tak to logicky neprosadíme, ale budeme aspoň pojistkou," řekl.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy