reklama

Z OKD odešlo jen letos přes 1000 lidí. "Mohu potvrdit, že nový státní příspěvek plní svůj účel a je o něj velký zájem. Největší vlnu žádostí jsme zaznamenali během letošního dubna, kdy podávali žádosti zaměstnanci Dolu Paskov," uvedl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Mediální zástupkyně Diama Jana Dronská uvedla, že o příspěvek požádalo dosud 968 bývalých zaměstnanců Dolu Paskov. Zaměstnanci z jiných dolů OKD na Karvinsku podali 191 žádostí. "Převažují důlní pracovníci, ale mezi žadateli je také několik desítek žen. Nejstaršímu žadateli bylo 63 let, nejmladšímu 21 let. Pouze pět žádostí bylo z důvodu nesplnění podmínek zamítnuto," uvedla Dronská.

Horníci pracující převážně v podzemí mají dostávat 8000 korun a ostatní pracovníci 7000 korun měsíčně. Podporu budou dostávat tři až pět let - podle věku a odpracované doby. Zatím podnik Diamo vyplatil na příspěvcích přes 12 milionů korun. Až naběhnou i platby pro bývalé zaměstnance Dolu Paskov, bude Diamo vyplácet přes osm milionů korun měsíčně. Kromě samotného OKD mají na příspěvek nárok i bývalí zaměstnanci odštěpného závodu GEAM podniku Diamo a společností Slezská důlní díla a OKD, HBZS.

"Vyřizování žádostí probíhá bez problémů, naše pracovnice jsou zkušené a zvládly i nápor žadatelů na našem dočasném pracovišti na Dole Paskov během dubna, kdy musely obsloužit až čtyři desítky zájemců denně," uvedl ředitel odštěpného závodu Odra podniku Diamo Josef Havelka.

Pokyny, informace o dokladech nutných pro posouzení nároku a tiskopis žádosti najdou zájemci na internetových stránkách Diama v sekci Ke stažení.