Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odsouzený konkurzní správce Pavel Petráš podal stížnost k Ústavnímu soudu

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Po nezdaru u Nejvyššího soudu (NS) podal bývalý konkurzní správce Pavel Petráš ústavní stížnost. Justice ho v kauze pronevěry deseti milionů korun poslala na 5,5 roku do vězení, uložila mu také pětiletý zákaz činnosti.

Petráš původně u hradeckého krajského soudu v září 2013 dostal trest sedmi let vězení a desetiletý zákaz činnosti konkurzního a insolvenčního správce. Následně se věc na základě Petrášových dovolání opakovaně dostala k NS. Poslední pravomocný verdikt s trestem sníženým na 5,5 roku a pět let zákazu činnosti vynesl pražský vrchní soud v březnu 2016.

Ústavní soud se Petrášovým případem už také částečně zabýval. Konstatoval, že Petráš neměl řádně doručenou výzvu k nástupu do vězení. Proto zrušil příkaz k dodání do výkonu trestu, ke kterému justice sáhla, když Petráš nepřišel dobrovolně.

Nález však pro Petráše neznamenal, že se dostane na svobodu. "Samotné nedoručení předmětné výzvy řádně totiž neznamená, že by zde nebyl právní důvod pro to, aby stěžovatel vykonal trest odnětí svobody," stálo v nálezu.

Petráš jako konkurzní správce pardubické firmy Direktum převedl podle obžaloby v roce 2004 z konkurzní podstaty protiprávně na účet své tehdejší manželky 30 milionů korun, z nichž deset milionů podle žalobců použil pro vlastní potřebu. Zbylých 20 milionů půjčil slovenské firmě FKH Elektronic, a to bez vědomí soudu a věřitelů. Firma peníze použila na svůj provoz, později ale skončila v konkurzu a peníze Petrášovi nevrátila.

Témata:  Ústavní soud ČR zpronevěra EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.