Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinec s mačetami napadl dva lidi, olomoucký soud mu potvrdil čtrnástiletý trest

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Vrchní soud v Olomoucí zamítl odvolání Volodymyra Švačuka, který byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví a pokus o vraždu. Trest 14 let vězení je tak pravomocný.

Incident se stal loni v noci na 28. června. Švačuk (37), původem z Ukrajiny, na chodbě ubytovny v Říčanech na Brněnsku po hádce napadl násadou od krumpáče Jaroslava (62). Násadu mu ale z ruky vytrhl Radek (31).

Švačuk si pak podle obžaloby vzal ze svého pokoje dvě mačety a na Radka jimi zaútočil před ubytovnou, kde ho zasáhl do hlavy. "Křičel na něj, že mu usekne hlavu, že ho zabije," uvedl už dříve státní zástupce Ivan Hrazdira. Zraněný muž stačil utéct.

Podle Švačuka to ale bylo jinak. Po hádce v tamní hospodě mu podle něj oba muži chtěli ublížit a šli za ním do ubytovny, kde ho napadli. Řekl, že ho bili a jeden z nich ho začal dusit. Tak šel do svého pokoje pro násadu. "Nechtěl jsem nikoho bít, nechtěl jsem mu ublížit," uvedl u brněnského soudu Švačuk. O násadu se pak podle něj přetahovali a jeden z mužů mu ji vytrhl. Rána na Radkově hlavě podle něj mohla vzniknout pádem na zábradlí.

Znalec z oboru zdravotnictví a soudního lékařství Martin Šindler ale už dříve vyloučil, že by sedmicentimetrová rána mohla vzniknout naražením o hranu.

Témata:  pokus o vraždu soudy cizinci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy