Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova cesta do Vietnamu nese ovoce: Čeští turisté by do země mohli létat bez víz

Vietnam
Vietnam
Foto: Pixabay

Hanoj - Čeští turisté by se do Vietnamu mohli dostat bez krátkodobých víz. Na jejich jednostranném zrušení se domluvili během dnešního jednání český prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Tran Dai Quang. V úterý bylo během obchodního semináře podepsáno sedm dohod mezi českými a vietnamskými firmami.

Zeman řekl, že při jednání uzavřeli dohodu, která má odstranit dvě podstatné překážky v rozvoji česko-vietnamských vzájemných vztahů. Za první označil neexistenci přímé letecké linky.

"Tou druhou překážkou je existence krátkodobých turistických víz, která brání českým turistům v hojnějším počtu navštěvovat Vietnam," řekl Zeman. Poznamenal, že Vietnam stejná víza již zrušil Německu a Francii. "Jsem rád, že vám mohu oznámit, že oba prezidenti se dohodli jak na zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou, tak na zrušení oněch krátkodobých turistických víz," prohlásil Zeman.

O zavedení bezvízové výjimky musí rozhodnout vietnamská strana, toto rozhodnutí zatím nepadlo, uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. O záležitosti se podle něj bude dále jednat i s dalšími vietnamskými představiteli.

Pokud by se podařilo zavedení výjimky dojednat, šlo by o jednostranný krok Vietnamu. Zrušení víz i pro Vietnamce by musela schválit Evropská unie.

Zeman vietnamského prezidenta pozval na návštěvu České republiky. Poznamenal, že se oba shodli, že mají rádi plzeňské pivo; během setkání v ČR by tak chtěl Zeman svého hosta vzít do plzeňského pivovaru.

V úterý bylo během česko-vietnamského obchodního semináře podepsáno sedm dohod. "Je tam i významná dohoda v hodnotě 20 milionů dolarů o výstavbě hotelového komplexu na mořském pobřeží," řekl Zeman.

Témata:  Vietnam Miloš Zeman víza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy