Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB vynaložila na intervence počátkem dubna 18 miliard, za celou dobu jejich trvání to byly dva biliony

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) od spuštění intervencí v listopadu 2013 do jejich ukončení 6. dubna letos vydala na intervence přes dva biliony korun. Ještě na počátku dubna vynaložila zhruba 18 miliard korun za nákup eur.

Rekordní měsíční objem intervencí zaznamenala ČNB v březnu, kdy vynaložila zhruba 520 miliard korun za nákup eur. Důvodem byl tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí.

Režim devizových intervencí zahájila ČNB s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR kvůli obavám z deflace.

Bankovní rada 6. 4. 2017 rozhodla o ukončení používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. Kurz koruny tak může kolísat jedním i druhým směrem v závislosti na vývoji poptávky a nabídky. Nyní se koruna obchoduje kolem 26,30 Kč/EUR.

ČNB uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku. ČNB se hájí tím, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou stabilitu.

Devizové rezervy ČNB po téměř roce nárůstu v květnu klesly. Snížily se o 728 milionů eur na 123,91 miliardy eur.

Ještě v dubnu devizové rezervy vzrostly zhruba o 1,7 miliardy eur a v předchozích měsících se zvyšovaly měsíčně o více než deset miliard. Květnový pokles je první od loňského června, tehdy se devizové rezervy snížily jen mírně zhruba o 20 milionů eur.

Oproti loňskému konci května, kdy devizové rezervy v eurech činily 67,45 miliardy eur, se rezervy téměř zdvojnásobily. V dolarech devizové rezervy stouply meziročně o 63,8 miliardy na 139,04 miliardy dolarů a zvýšily se také proti dubnu o 2,8 miliardy dolarů. V korunách rezervy koncem května činily 3,27 bilionu, což bylo téměř o 82 miliard méně než v dubnu a o 1,45 bilionu korun více než loni na konci května.

Témata:  ČNB ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy