Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci zvolili členy komise k únikům ze spisů policie

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V komisi k možnému úniku policejních spisů, jež míří na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, zasedne jeden zástupce každého poslaneckého klubu. Předsedu komise by dolní komora mohla vybrat v pátek. Závěry by komise měla dát plénu do konce srpna.

V komisi bude za ČSSD Lukáš Pleticha, za ANO Radek Vondráček, za KDU-ČSL Petr Kudela, za KSČM Josef Zahradníček, za TOP 09 Martin Plíšek, za ODS Marek Benda a za Úsvit Jiří Štětina.

Komise zřízená z podnětu ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a novinář jeho bývalého deníku. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od novináře takový dokument zřejmě dostal. Nahrávky, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman, prověřuje policie.

Sněmovna dnes provedla také některé změny ve výborech. Babiš bude působit v kontrolním výboru, kde nahradí Romana Kubíčka (ANO).

Debatu vyvolal návrh hnutí ANO na odvolání Kristýny Zelienkové ze stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Zelienková, která už dřív vystoupila z hnutí a následně se stala členkou klubu TOP 09 a Starostů, návrh označila za nerozumný krok. Sněmovna většinou hlasů ale Zelienkovou odvolala. Hnutí ANO do delegace zatím nikoho nenavrhlo.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Kristýna Zelienková Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy