Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zatočit s islámským extremismem? Evropské hodnoty mají plán

Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Foto: Miloš Skácel

Praha - Výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský nabízí recept pro boj s islámským extremismem. Jako klíčové vnímá okamžité zatýkání radikálů a v dlouhodobém horizontu reformu islámu jakožto náboženství. Připouští, že chybou je i dogmatický multikulturalismus.

Podle výkonného ředitele think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovského, kterému šéfuje Jakub Janda, je proti islámskému extremismu v Evropě nutné bojovat na několika úrovních, které se doplňují. Hokovský svůj recept napsal na sociální síť Facebook v reakci na další teroristický útok v Londýně ze sobotního večera. 

Jednotlivé úrovně odlišuje na základě časového hlediska. "Okamžitě (dny a týdny): zatýkat radikály, sledovat podezřelé, posilovat ochranu měkkých cílů, tj. operativní práce bezpečnostních složek a zpravodajských služeb," zmiňuje Hokovský. Součástí řešení otázky extremismu by ale měly být i střednědobé aktivity.

"Střednědobě (měsíce-roky): zaměřit se na potírání šíření islámského extremismu, tj. taktická práce pro bezpečnostní politiku státu ideálně koordinovaná z jednoho centra. A posilování obranyschopnosti a odolnosti společnosti," uvádí. Z dlouhodobého hlediska je pak třeba podporovat reformu islámu. "Pěstovat výklad, který odmítne všechny prvky neslučitelné s principy osobní svobody, lidské důstojnosti a rovnoprávnosti v západním pojetí," upřesňuje. S tímto by ale podle jeho mínění měli přijít sami muslimové. 

Na závěr dodává, že vylučovat jakoukoliv spojitost extremismu a migrace není na místě. "Nelze se tvářit, že boj proti islámskému extremismu nesouvisí s imigrační a integrační politikou. Nezodpovědná politika otevřených dveří a přístup k menšinám v duchu dogmatického multikulturalismu jsou součástí příčin dnešní krize, a proto jejich odmítnutí je součástí řešení," uzavírá Hokovský.

Témata:  Evropské hodnoty extremismus Islám Radko Hokovský

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.