Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vedou ministerstva a Zemana kancelář? Češi nejlépe hodnotí resort kultury

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - V květnu 2017 byla do výzkumu Naše společnost zařazena otázka, ve které respondenti na škále odpovídající školnímu známkování hodnotili působení jednotlivých ministerstev, Úřadu vlády a Kanceláře prezidenta republiky v uplynulých dvanácti měsících. Nejlepší z hodnocených úřadů je Ministerstvo kultury, které dosáhlo průměrné známky 2,77. Hůře než všechna ministerstva dopadly Kancelář prezidenta republiky a Úřad vlády.

Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky „trojky“, když nejlepší z hodnocených úřadů (ministerstvo kultury) dosáhl průměru 2,77, tj. „lepší trojky“, a mezi rezortními ministerstvy nejhůře hodnocený (ministerstvo vnitra) 3,22, což je „horší trojka“.

Všechna ostatní ministerstva se pak stěsnala do poměrně úzkého intervalu od 2,84 do 3,17 s minimálními a vesměs nevýznamnými rozdíly v pořadí mezi sebou. Hůře než všechna ministerstva zařazená do výzkumu dopadly Kancelář prezidenta republiky (průměrné hodnocení 3,42) a Úřad vlády (průměrné hodnocení 3,46), do jejichž hodnocení se pravděpodobně promítla a nedávná vládní krize a události s ní spojené.

"Nejrozporuplnější hodnocení obdrželo ministerstvo financí, které mělo prakticky vyrovnaný podíl dvojek a trojek přibližně na úrovni jedné čtvrtiny a současně zde byl ze všech institucí vůbec nejnižší podíl občanů, kteří zvolili střední variantu, tedy trojku, i těch, kteří zvolili odpověď „nevím“. Naopak v porovnání se všemi ostatními ministerstvy byl udělen nejvyšší podíl jedniček i pětek," uvedl soc.cas.cz.

Oproti poslednímu šetření z května 2016 se zřetelně zlepšilo hodnocení Ministerstva zahraničních věcí (pokles průměrné známky o 0,2) a mírně rovněž u Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zdravotnictví (pokles průměrné známky o 0,15), Ministerstva spravedlnosti (pokles průměrné známky o 0,13) a Ministerstva práce a sociálních věcí (pokles průměrné známky o 0,12).

Naopak výrazně hůře než v loňském roce je hodnocen Úřad vlády (nárůst průměrné známky o 0,31), Kancelář prezidenta republiky (nárůst průměrné známky o 0,37) a také ministerstvo vnitra (nárůst průměrné známky o 0,2). Lépe než v posledním měření týkajícím se vlády vedené premiérem Petrem Nečasem (květen 2013) jsou veřejností vnímána všechna ministerstva, nejvýraznější pozitivní posun byl zaznamenán v případě Ministerstva financí (z průměrné známky 4,06 v květnu 2013 na 2,98 v květnu 2017).

Témata:  ministerstva vláda prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy