Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Prahy dorazili Noční vlci. Lidé protestovali

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Praha - Desítky členů a příznivců ruského motorkářského klubu Noční vlci dorazily do centra Prahy. Na Václavském náměstí je vřelé přivítání nečekalo.

V jízdě po Václavském náměstí jim chtělo zabránit několik lidí, kteří si jim sedli do cesty. Policisté je odtáhli stranou a motorkáři pokračovali v cestě.

Zhruba šedesátičlenná skupina "vlků" dojela do Prahy od Vídně. U Průhonic na ni čekalo dalších přibližně 50 motorkářů z tuzemska, kteří se k ní připojili. "Zatím je to vše v klidu," řekla ČTK kolem 15:00 středočeská policejní mluvčí Markéta Johnová.

Václavské náměstí motorkářská skupina objela v doprovodu aut s ruskými vlajkami. Podle dřívějších informací organizátora jejich pražské jízdy se dnes odpoledne měla ještě zúčastnit pietního aktu na Olšanských hřbitovech.

Svou nevoli nad motorkářskou jízdou dali lidé najevo už dopoledne prostřednictvím ukrajinských, amerických a českých vlajek, vlajek EU a NATO nebo transparentů s nápisy "Češi dobře vědí, co znamená 'přátelství ruských vládců'" a "Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky". Drželi i zelené nafukovací panny s portréty prezidenta Miloše Zemana, jihomoravského hejtmana Michala Haška nebo ruského prezidenta Vladimira Putina, ke kterému mají Noční vlci blízko.

Protest organizovala skupina Kaputin a spolek East European Information Centre. Podle zpravodaje ČTK se ho účastnilo 40 až 50 lidí, kteří v horní části Václavského náměstí rozbalili i rozměrný plakát s Putinem s vyznamenáním, na kterém byla vyobrazena hvězda, srp a kladivo a hákový kříž. Silný vítr jim ho však po chvíli shodil.

Pověst Nočních vlků je značně kontroverzní. Je o nich známo, že jsou šiřiteli ruské propagandy a velebí prezidenta Vladimira Putina. Schvalují okupaci Krymu a válku s Ukrajinci. Někteří z nich jsou dokonce na sankčním seznamu, protože se války na Krymu účastnili.

Noční vlci deformují skutečnou historii a kam přijdou, tam šíří ruskou verzi. Jejich šéf Alexandr Zaldostanov, přezdívaný Chirurg, se například před několika dny pohádal s běloruským novinářem a odmítl jeho tvrzení, že na počátku druhé světové války byli Sověti spojencem Hitlera a společně s ním napadli Polsko. Novináře dokonce lehce inzultoval a označil ho za blázna.

Poprask způsobili Noční vlci už v Brně, když se s nimi vyfotografoval hejtman Michal Hašek. Dočkal se za to všeobecného odsouzení mezi politiky i veřejností. Přitom například v Polsku se s ruskými motorkáři nemažou - několika z nich zakázali vstup na své území.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy