Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny u benzinek v Česku šestý týden po sobě klesají. Vyplatí se tankovat v zahraničí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku klesají už šest týdnů. Natural 95 nyní stojí průměrných 30,50 za litr. Za naftu řidiči zaplatí průměrných 29,48 Kč za litr, což je o 13 haléřů méně než minulou středu.

V porovnání s ostatními regiony zůstává Praha s ohledem na paliva nejdražší. Celorepublikový průměr přesahují ceny benzinu i nafty v hlavním městě o zhruba korunu a pouze v Praze je průměrná cena naturalu vyšší než 31 korun a u nafty přesahuje třicetikorunovou hranici.

V metropoli jsou pohonné hmoty nejdražší v Praze 6, kde řidiči zaplatí za litr Naturalu 95 v průměru 32,40 koruny a za naftu 31,59 koruny. Nejlevněji pak natankují v Praze 9, kde benzin přijde na 30,65 koruny za litr a nafta za 29,91 Kč za litr.

Nejlevnější pohonné hmoty zůstávají v Pardubickém kraji. Tamní čerpací stanice benzin prodávají v průměru za 30,04 koruny za litr, nafta u nich přijde na 28,82 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. 

Podle serveru www.fuel-prices-europe.info jsou v Polsku paliva levnější než v Česku. Za litr benzinu tam nyní motoristé v přepočtu zaplatí průměrně 26,76 Kč a za litr nafty 25,13 Kč. Méně než v Česku stojí nafta řidiče také na Slovensku, v přepočtu tam její litr přijde v průměru na 26,31 Kč. Natural 95 je tam ale dražší, litr se prodává průměrně za 30,92 Kč.

V Rakousku je benzin nyní po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji, což souvisí se silnou korunou. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,11 eura (asi 29,20 koruny). Nafta je také levnější, vyjde na 1,02 eura za litr, což je 26,84 koruny. Dolů šly ceny pohonných hmot i za hranicemi v Německu. Benzin se tam prodává v přepočtu za průměrných 35,76 koruny, nafta stojí v přepočtu 30,23 koruny.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy