Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná to být zlé: Nízká nezaměstnanost brzdií ekonomiku

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nezaměstnanost v Česku čtvrtý měsíc v řadě klesla a v květnu činila 4,1 procenta proti dubnovým 4,4 procenta. Podle ekonomů začíná být situace vážná. Tak nízký počet lidí bez práce totiž brzdí růst průmyslu i celého hospodářství.

Lidí bez práce bylo 308.521, což je nejnižší číslo za květen od roku 2008, tedy od doby před ekonomickou krizí. Počet volných míst naopak vytrvale stoupá, v květnu přesáhl 174.000.

"Je pravděpodobné, že se podíl nezaměstnaných v dalších měsících sníží pod hranici čtyř procent, než se s příchodem zimy opět mírně zvýší a na konci roku by se měl pohybovat zhruba na současné úrovni," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Za celý rok by podle něj měla nezaměstnanost činit 4,3 procenta, loni to bylo 5,5 procenta.

Podílem volných míst k počtu nezaměstnaných (přes 56 procent) se podle hlavního analytika UniCredit Bank zřejmě Česko řadí na druhé místo na světě za Japonsko. "Volná pracovní síla zkrátka není a v dohledné době nebude," uvedl.

"Nedostatek pracovní síly může představovat brzdu pro českou ekonomiku. Dobrou zprávou je, že se můžeme těšit na další zvyšování mezd," dodal ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

"Nezbývá než opět konstatovat, že aktuální vývoj na pracovním trhu vytváří ideální podmínky pro další zrychlení růst mezd, když míra nezaměstnanosti v ČR zůstává suverénně nejnižší v rámci zemí EU," uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Témata:  nezaměstnanost firmy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy