Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrana žádá víc peněz, Věrohodnost ČR v NATO je prý v ohrožení

Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Foto: Vláda.cz

Praha - Náměstek ministra obrany Daniel Koštoval dnes upozornil, že dokud Česko nebude dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP, bude muset armáda hledat kompromis mezi nákupem munice, zbraňových systémů a náborem a výcvikem vojáků. ČR by prý také mohla přijít o věrohodnost v rámci NATO.

Česko se v NATO zavázalo, že do roku 2020 bude na obranu dávat 1,4 procenta HDP a do roku 2025 dvě procenta. Podle rozpočtových rámců navržených ministerstvem financí by ale Česko dávalo na obranu v roce 2020 jen 1,16 procenta HDP.

"S rozpočtem, kde jsme dnes, neumíme mít dostatečnou zásobu munice a zároveň nakupovat nové prostředky. Ať je to jedno procento, 1,2 nebo to bude 1,4, to vždycky bude kompromis mezi menším nákupem munice, než bychom měli mít, investováním do nových zbraňových systémů, investováním do rekrutace a investováním do výzkumu. Vždycky to bude kompromis, dokud se nedostaneme k minimální hranici dvou procent," řekl Koštoval na konferenci o národní bezpečnosti.

Česko podle něj potřebuje mít větší armádu, která bude mít modernější vybavení, aby země byla obranyschopná. Pokud se nepodaří zajistit financování, Česko podle náměstka nezíská obranné schopnosti, které se v NATO zavázalo mít. "Pokud je nevyprodukujeme, tak budeme podrývat kredibilitu celého NATO," varoval.

Koštoval také upozornil, že armáda potřebuje znát dlouhodobý rámec svého financování. "Aby projekty mohly být naplánovány, musíme vědět, kolik v kterém roce můžeme vynaložit," řekl s tím, že ministerstvo obrany potřebuje znát své rozpočty aspoň pět let dopředu.

Témata:  Armáda České Republiky státní rozpočet Ministerstvo obrany České republiky NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy