Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí pochodují Prahou za podporu legalizace marihuany

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - Dnes po poledni vyšel z Karlova náměstí v Praze pochod Million Marihuana March na podporu legalizace konopí, akce se koná již podevatenácté. Na místě jsou desítky policistů.

Pořadatelé odhadují, že se i letos sešlo nejméně pět tisíc lidí, tak jako loni. Letošním požadavkem je legalizace pěstování a držení konopí i produktů z něj pro vlastní potřebu nejen kvůli léčbě, ale i rekreaci. Pochod se vydal směrem na Letnou, kde jej má zakončit kulturní a vzdělávací happening.

Průvod vedou čtyři alegorické vozy, na jednom z nic je maketa krávy a nápis Centrála za legalizaci krávy. Akce se účastní převážně mladí lidé, někteří nesou pirátské vlajky a transparenty s nápisy například Konopné rostliny dar do každé rodiny, Konopí je droga darem od pánaboha nebo Tráva je kámoš, ne droga.

Akci pořádá občanské sdružení Legalizace.cz. Podporuje ji Česká pirátská strana, která tím vyjadřuje odpor proti nesmyslné kriminalizaci marihuany. Její předseda Ivan Bartoš tvrdí, že ze současného nastavení legislativy vůči užívání psychotropních látek těží pouze černý trh, zatímco jsou absurdně postihováni jednotlivci, například důchodci, kteří rostlinu pěstují kvůli léčbě bolesti. Asi pět desítek lidí demonstrovalo dnes za legalizaci marihuany také v Ostravě.

Léčebné konopí obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je ale v Česku nelegální. Léčebné konopí je v ČR dostupné jen na elektronický recept s omezením. Dostat ho mohou lidé s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepsat ho mohou mimo jiné onkologové, neurologové, revmatologové i geriatři či psychiatři. Podle pacientského spolku KOPAC ale většina nemocných nemá na léčivo peníze.

Témata:  marihuana demonstrace Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy