Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravidla pro agenturní zaměstnávání se zpřísní, senát novelu podpořil

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Senátem dnes prošla novela o zaměstnanosti. Pracovní agentury budou muset zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby. Novela, kterou ještě musí podepsat prezident, také zvyšuje sankce za pochybení agentur.

Od změn si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje to, že na trh budou vstupovat pouze ty agentury, které mají odpovídající zázemí a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení.

Za "zastřené zprostředkování zaměstnání", tedy zajišťování pracovních sil bez respektování zákonných podmínek, má podle novely hrozit pokuta až pět milionů korun. Změna omezit zejména nedodržování zásady srovnatelných mzdových a pracovních podmínek dočasného přidělovaného zaměstnance. Omezit by měla také obcházení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a záloh na daň z příjmu.

Půlmilionovou kauci, kterou budou muset pracovní agentury složit, neúspěšně navrhoval zrušit senátor TOP 09 Tomáš Czernin. "Zdánlivě rovnostářských 500.000 pro všechny je pro velké agentury problém malý, ale pro agentury malé takřka likvidační," uvedl senátor.

Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o 62 procent. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171.800 lidí, loni to bylo 277.400 osob.

Agentury často do firem posílají cizince na práci, o kterou čeští občané nestojí. Podle Asociace pracovních agentur se v ČR kromě čtvrt milionu legálně zaměstnaných agenturních pracovníků pohybuje minimálně stejný počet nelegálních pracovníků.

Témata:  pracovní agentury Senát Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy