Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostové varují: Zahraniční dělníci dělají problémy a nepořžádek, místní mají obavy

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Staré Sedlo – Řada obcí v Plzeňském kraji hlásí problémy se zahraničními dělníky. To je případ i 80 agenturních pracovníků, kteří žijí v bývalém hotelu ve Starém Sedle, kde je stovka trvalých obyvatel. Ve Starém Sedle je nepořádek, úklid financuje obec, protože majitel hotelu je z Karviné a neřeší to.

Na setkání hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) se starosty obcí regionu, které mají problémy s agenturním pracovníky, to ČTK řekla starostka Starého Sedla Jana Svobodová. Stejně jako další obce žádala, aby stát pomohl situaci řešit.

„Na dětské hřiště, lavičky, stoly na stolní tenis už přestali místní úplně chodit, protože se tam zdržují cizinci, převážně Rumuni. Neznáme jejich zdravotní stav. Zázemí, které obec vybudovala, tak neplní svůj účel," uvedla. Z oken ubytovny pokřikují lidé na místní občany a někdy je i ponižují. Děti raději doprovázejí na zastávku autobusu rodiče. Obec teď nic nebuduje, přesouvá peníze do okolních osad.

Kvůli nízké nezaměstnanosti v kraji, vůbec nejnižší v republice, už nemá úřad práce tolik peněz, aby mohl do obce posílat zametače. Svobodová se chce příští týden s majitelem objektu sejít. Hotel není zkolaudován jako ubytovna, nýbrž jako malometrážní byty, za něž se neplatí žádné poplatky.

Problém trvá několik měsíců. Podle starostky města a obce, které mají v okolí průmyslové zóny, řeší důsledky a neřeší příčinu. „Bylo by dobré, aby majitelé vybudovali zázemí pro dělníky. Nemají tam klubovnu, venkovní posezení a využívají zázemí obce," postěžovala si.

Osmitisícové Stříbro leží jen šest kilometrů od obří průmyslové zóny v Ostrově, i tam se množí problémy. „Kdo může, tak předělává prostory na ubytování. Jde o malometrážní byty, kam jsou vstup a jakákoli kontrola téměř nemožné," stěžuje si starosta Karel Lukeš.

Radnice zkontroluje oficiální ubytovny, které často nemají ubytovací knihu, protože nemusí, a dokládají ji až zpětně. Ve městě je minimálně tisícovka zahraničních dělníků, z toho asi 600 v legálních ubytovnách.

Podle hejtmana bude kvůli negativnímu demografickému vývoji kraj potřebovat nové zaměstnance z ČR i z ciziny. „Vyzveme je, aby přicházeli s celou rodinou a trvale se tu usadili. Zajistíme jim práci a důstojné bydlení. Velká část práce bude na starostech," řekl. Pilotní projekt ubytování v krajských objektech by měl vzniknout ve Stodě na Plzeňsku. Hejtman slíbil, že kraj zmapuje problémové lokality, jež by měla hlídat městská policie. S ministrem vnitra chce projednat dotace na strážníky od roku 2018, letos by ještě obcím finančně pomohl kraj.

Starosta Kostelce František Trhlík uvedl, že s firmami i developery v zóně Ostrov připravuje založení investičního fondu na stavbu bytů, opravy silnic a škody způsobené dělníky.

David Chovanec z ministerstva vnitra představil starostům metodickou příručku pro obce sousedící s průmyslovými zónami. Funguje pracovní skupina, která tlačí na změny zákonů, aby se například agentury musely postarat o propuštěné zaměstnance. Potvrdil dramatický nárůst zahraničních pracovníků, po nichž volají továrny.

Témata:  pracovní agentury cizinci lidé

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.