Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měkká síla už není dost účinná, potřebujeme evropskou obranu, varoval v Praze Juncker

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na dnešní bezpečnostní konferenci v Praze zdůraznil, že v současném světě nestačí k zajištění bezpečnosti měkká síla, Evropská unie potřebuje účinnou obrannou politiku.

"Měkká síla sama o sobě není dost účinná ve světě, který je stále více militarizovaný. Potřebujeme důvěryhodnou obrannou politiku EU," řekl v zahajovacím projevu bezpečnostního fóra, kterého se účastní také zástupci NATO a členských států EU. "Další posun ve společné obraně je naší jedinou možností. Otázkou zůstává pouze to, jak bude rychlý," dodal.

Úvahy o společné obraně Evropy se podle Junckera v průběhu evropské integrace objevily již v padesátých letech. Aktuální hrozby - ať už jde o válečné konflikty, kybernetické útoky nebo terorismus podle něj vyžadují, aby členské země myšlenku obranné spolupráce převedly v realitu.

Měnící se mezinárodní prostředí podle šéfa komise vyžaduje, aby EU dokázala bezpečnostním výzvám čelit samostatně. "Nemáme jinou možnost, než hájit své zájmy samostatně, ať už jde o Blízký východ, klimatické změny nebo obchodní dohody," uvedl Juncker.

Zopakoval, že Evropská unie nechce konkurovat vojenské síle NATO. Vazba mezi Severoatlantickou aliancí a EU je podle něj nezbytnou podmínkou pro zajištění bezpečí kontinentu. Její sílu loni představitelé obou organizací stvrdili na summitu ve Varšavě. Juncker zdůraznil, že přesto se Evropa nemůže spoléhat na to, že její obranu zajistí NATO. Unijní státy mají společným postupem docílit toho, že budou silnějším článkem aliance. "V případě potřeby musíme být schopni jednat samostatně," doplnil.

Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek připomněl, že v posledních letech vzniklo mnoho krizových oblastí, které ohrožují bezpečnost EU. Zmínil konflikt na východní Ukrajině, boje na Blízkém východě či rozšíření islamistického terorismu. "Občané členských států správně chtějí, aby EU byla součástí řešení. Evropská unie by se měla postarat o jejich bezpečnost, nemůže už do budoucna být ekonomický obr a bezpečnostní trpaslík," řekl ministr.

Unie podle něj byla vždy silná v takzvaných měkkých opatřeních, jako je diplomacie, ekonomické sankce nebo rozvojová pomoc. Tyto nástroje ale do budoucna nebudou stačit a podle Zaorálka je třeba jejich sadu rozšířit o "tvrdou sílu", tedy o evropskou spolupráci v obraně.

Posledních 20 let byla podle Zaorálka společná evropská obrana tabu, ale v současnosti se vnímání této záležitosti posouvá. "Nyní pracujeme na skutečné evropské obranné unii," řekl. Česko je podle Zaorálka v každém případě připraveno podílet se na společné obraně. Ta zároveň podle něj neznamená oslabení NATO, všechny investice by měly mířit do stejných sil a posílení Evropy by zároveň mělo znamenat i posílení aliance.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy