Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu ocenil český postoj proti UNESCO, Zemanovi poslal dopis

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Praha - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi ocenil český Parlament za kritiku UNESCO kvůli Jeruzalému. Česko dlouhodobě patří k nejbližším spojencům židovského státu.

Rezoluce UNESCO kritizuje Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označuje je za porušení mezinárodního práva. Izrael tuto část města obsadil za války v roce 1967, později ji připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Dohody z 90. let počítaly s tím, že východní Jeruzalém bude hlavním městem palestinského státu.

Rezoluci kritizující Izrael koncem května odmítla česká Poslanecká sněmovna, která vyzvala vládu, aby pozastavila členské příspěvky určené pro UNESCO. Praha by letos měla zaplatit přes 30 milionů korun.

Netanjahu v dopise vyjádřil "jménem izraelských občanů nejhlubší uznání za statečnou rezoluci". "Tato inspirativní rezoluce se objevila v době, kdy je Izrael opětovně nucen bránit nejzákladnější a nezvratné pravdy. Tím, že český Parlament oficiálně uznává Jeruzalém jako hlavní město státu Izrael, potvrdil tři tisíce let staré spojení židovského národa s jeho svatým městem," uvedl izraelský premiér. "Doufám, že Vás budu brzy moci opětovně přivítat v Izraeli," uvedl dále Netanjahu v dopisu Zemanovi.

Témata:  Benjamin Netanjahu Miloš Zeman UNESCO Izrael

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy