reklama

Zeman by měl zároveň během své pracovní návštěvy Velké Británie vyznamenat válečné veterány a předat diplom o povýšení do generálské hodnosti Miroslavu Antonínovi Liškutínovi, československému pilotovi, který létal v britské RAF (Royal Air Force). Ten byl povýšen na generála letos k 8. květnu. Ceremoniálu na Pražském hradě se Liškutín, který žije v Londýně, nemohl zúčastnit.

"Pan prezident se svou paní uskuteční v pátek návštěvu velmi významné evropské země, ve které se nedávno konaly parlamentní volby," řekl Ovčáček.

Zeman měl možnost vidět se s Alžbětou II. v roce 2014 v Normandii na oslavách 70 let od spojeneckého vylodění v Normandii. Podle zdroje ČTK Zeman považuje za důležité, "aby Česká republika udržovala s Velkou Británií velmi vynikající vztahy".

S královnou se v minulosti několikrát setkali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Havel se s Alžbětou II. poprvé setkal v roce 1990. V roce 1996 Alžběta II. přijela na návštěvu České republiky. O dva roky později Havla v Buckinghamském paláci královna přijala s veškerými poctami včetně přehlídky vojenské stráže a slavnostního oběda. Klause přijala Alžběta II. v listopadu 2007.