Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB varuje: Ceny nemovitostí v Česku rostou nejrychleji v EU, navíc jsou nadhodnocené

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Friendly Friends

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes upozornila, že růst cen nemovitostí v Česku je největší v EU a překonává svá dosavadní maxima. Centrální banka proto rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték.

"Ceny nemovitostí se již loni se dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené," uvedl ředitel odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

Také tempo růstu objemu úvěrů na bydlení je podle něj velmi rychlé a roste zároveň průměrná částka úvěrů. "To podporuje růst cen nemovitostí a to se vrací do (růstu) úvěrů. Stávající dynamika není udržitelná," dodal.

Podle zprávy ČNB meziroční růst cen bydlení v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí o 11 procent patřil mezi nejvyšší v EU. Tempo růstu cen bytů zároveň podle Zprávy o finanční stabilitě výrazně převýšilo tempo růstu mezd.

Doporučení ohledně poskytování hypoték se bude nově vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů, a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.

Naposledy ČNB zpřísnila podmínky od dubna. Klienti musí mít například naspořeno aspoň deset procent vlastních peněz pro čerpání úvěru zajištěného nemovitostí. Banky podle Fraita vyvinuly velkou aktivitu, aby limity dodržely. Upozornil ale, že obcházení limitů kombinací více úvěrů je v rozporu s doporučeními ČNB. "Banky musí respektovat pravidlo, že žadatel o úvěr na nákup bytu používá alespoň zčásti vlastní zdroje," uvedl.

Témata:  hypotéky ČNB nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy