Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB je v diskusi o omezení hypoték obětí politických her, zlobí se guvernér Rusnok

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Někteří poslanci chtějí zmírnit navrhovanou zákonnou pravomoc ČNB určovat limity úvěrů na bydlení. Ty dnes banka může vydávat jen formou doporučení. Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes řekl, že se centrální banka stala ve Sněmovně během debaty o regulování hypoték obětí politické hry.

ČNB nyní vydává limity úvěrů na bydlení formou doporučení, to ale není vymahatelné. Podle návrhu by se tato pravomoc dostala přímo do zákona o ČNB. Má to omezit možná rizika na finančním trhu, například nadměrné zadlužování domácností. Poslanci minulý týden nedokončili druhé čtení novely zákona o ČNB a není jasné, kdy se k němu vrátí. Další schůze sněmovny má začít koncem června. Bude to předposlední řádná schůze Sněmovny před podzimními volbami.

"Je zjevné že v Poslanecké sněmovně pochopení pro to, aby ČNB mohla tyto nástroje použít jako závazné, chybí. Je to politická hra, které jsme se jako regulátor stali obětí. Nikdy jsme neřekli, že okamžitě budeme využívat v novele uvedené ukazatele. Navíc nás nikdo nepřesvědčil o tom, že rizika nejsou, nebo že by klesala. Ta rizika spíše nadále narůstají," uvedl dnes Rusnok.

Vliv na debatu mají podle guvernéra i zprostředkovatelé hypoték, kteří mají zájem na růstu hypotečního trhu. "Průměrná zprostředkovatelská provize je dvě procenta z hodnoty hypotéky a více než 60 procent hypoték je uzavřeno zprostředkovateli. Takže lze spočítat, o jaké peníze se jedná," řekl.

"Při vší úctě k panu guvernérovi, kterého si velice vážím, tak musím odmítnout, že by se to stalo obětí politického boje," řekl ČTK předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Poukázal na to, že hlasy pro zmírnění regulace se ozývají napříč politickými stranami. Odmítl také, že by šlo o součást politické kampaně.

Témata:  ČNB Jiří Rusnok Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy