Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman možná pozve britskou královnu na oslavy vzniku Československa

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman by mohl při páteční audienci pozvat britskou královnu Alžbětu II. na oslavy 100. výročí vzniku Československa.

V Buckinghamském paláci by se mohli bavit také o společné historii, terorismu nebo ekonomické spolupráci. ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman do Londýna poletí v pátek, setkání s britskou panovnicí je naplánováno na poledne britského času (13:00 středoevropského letního času). Podle diplomatických zvyklostí jako první do místnosti, kde se uskuteční audience, vstupuje host, královna přijde jako poslední.

Ruku podle letitého protokolu podá jako první ona a host jí nesmí stisknout příliš silně. "Nepovažuje se za vhodné klást královně otázky a vyžadovat na ně odpovědi," poznamenal člověk, který je obeznámen s okolnostmi přijetí.

Jindrák ČTK řekl, že jedním z hlavních témat, o kterých by se mohl Zeman s královnou bavit, je společná historie. Tedy třeba zapojení československých vojáků do bojů druhé světové války, ale i negativní záležitosti jako třeba britský podíl na takzvaném mnichovském diktátu.

Řeč by mohla přijít i na důležitou roli Británie při vzniku Československa a na oslavy sta let od jeho založení, které jsou plánovány na příští rok. "Předpokládám, že pan prezident pozve královnu při té příležitosti do České republiky," řekl Jindrák.

Dalšími tématy by mohly být terorismus, kdy Zeman vyjádří lítost nad posledními útoky z Londýna a Manchesteru, brexit či ekonomická spolupráce. "Je pro nás důležité mít s Británií dobré vztahy," zdůraznil Jindrák.

Témata:  Miloš Zeman Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy