reklama

"Budeme dělat všechno, abychom se do 50 miliard dostali. Každopádně ty nároky jsou opravdu velké, takže uvidíme, jak to dopadne," řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). "Je evidentní, že bilance příliš nevychází, a ten první návrh z ministerstva financí je výrazným způsobem neuspokojivý pro většinu kapitol," uvedl.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) řekl že z pohledu lidovců je prioritní zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum a poskytnutí dalších peněz pro ministerstvo zemědělství.

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) uvedl, že z pohledu hnutí ANO jsou dodatečné požadavky v kapitolách ministerstev obrany, dopravy a pro místní rozvoj. Připomněl i to, že nároky všech členů kabinetu výrazně převyšují deficit navržený ministerstvem financí. "Ale upřímně řečeno, ono to tak bylo i v minulých letech a my dnes ten rozpočet spíš rozjednáme a bude se pokračovat dál," řekl.

Koalici čeká kvůli jednání o rozpočtu horké léto, podotkl Brabec. "Těch 50 miliard je dáno a my se s tím budeme muset nějak vyrovnat. Všichni budou muset nějak ustoupit, otázka je o kolik," řekl.