Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte doma místo? Ubytujte zdarma uprchlíky, žádá Čechy známá společnost

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha/San Francisco - Webová služba Airbnb, která zprostředkovává pronájem ubytování, vyzývá lidi, aby zdarma otevřeli své domovy těm, kteří to potřebují. Vytvořila proto novou platformu nazvanou „Vítejte“, prostřednictvím které chce v příštích pěti letech najít střechu nad hlavou pro 100 tisíc uprchlíků.

Jak informuje server Huffington Post, nová platforma Airbnb nazvaná „Vítejte“ (Welcome), umožňuje spojit humanitární organizace hledající ubytování pro uprchlíky a lidmi utíkajícími před přírodními katastrofami s jejich potenciálními hostiteli užívající službu Airbnb – a to bez jakýchkoliv nákladů.

„Je snadné cítit se bezmocný, když se nad tím zamyslíte a představíte si masivní globální výzvy, jako je uprchlická krize. Ale jsou věci, které každý může dělat a které znamenají velký rozdíl,“ uvedl ve středu Joe Gebbia, jeden ze zakladatelů Airbnb.

Platforma pracuje tak, že spojuje uživatele s neziskovými organizacemi, které se specializují na hledání dočasného bydlení pro uprchlíky. Airbnb zatím spolupracuje s osmi humanitárními organizacemi, včetně globálních uprchlických agentur jako je Mezinárodní záchranný výbor. Společnost už ale také uvedla, že aktivně pracuje na rozšíření počtu partnerů.

Zkušenosti uprchlíků jsou podle serveru do značné míry definovány nejistotou a častými přesuny. Pro lidi, kteří opustili svůj domov a přicházejí na nové místo často neví, kam se obrátit, kde najít bezpečné útočiště. Airbnb podle svých slov věří, že může pomoci zaplnit mezeru v této potřebě přechodného bydlení.

„Přidej se ke komunitě hostitelů, kteří poskytují ubytování zdarma lidem v nouzi. Když poskytuješ dočasný přístřešek uprchlíkům, pomáháš zachraňovat životy,“ uvádí Airbnb také na české verzi svých stránek. „Pokud se rozhodneš podpořit dobrou věc, je pouze na tobě, kdy svůj domov otevřeš. Máš zcela pod kontrolou, které dny označíš jako dostupné. Můžeš také nastavit, kolik osob můžeš ubytovat a pro koho je tvůj domov nejvhodnější.“

„Pouhé zpřístupnění tvého domova umožní poskytnutí základního, bezpečného přístřeší. Ubytováním jednotlivce nebo rodiny ve svém domově zajistíš propojení s komunitou a prohloubíš pocit sounáležitosti,“ uvádí platforma.

„Pokud můžeš poskytnout ubytování jen na jednu noc, je to skvělé. Pokud můžeš otevřít svůj domov na 3 měsíce, taky skvělé! Uprchlíci přicházejí ze všech koutů světa. Člověk se může stát uprchlíkem, pokud je nucen opustit svoji zemi vinou válečného konfliktu, ekonomického krachu, změny klimatu nebo je pronásledován na základě své rasy, náboženství či sexuální orientace,“ vysvětluje Airbnb těm, kteří by svůj domov chtěli potřebným zdarma poskytnout.

Témata:  uprchlíci Češi Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy