Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 50 miliard, ministerstva ale mají další požadavky za miliardy

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes schválila návrh ministerstva financí na rozpočet pro příští rok se schodkem 50 miliard korun. Ministerstva ale vznášení další požadavky v desítkách miliard. Premiér Bohuslav Sobotka počítá s tím, že přes prázdniny se podaří jejich nároky redukovat.

"Hlavní problém máme v oblasti výdajů na obranu, byl bych rád, abychom se dostali k tomu, že výdaje ve výhledu pro rok 2020 budou 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Tak jak byl zatím výhled předložen, to tomu neodpovídá," řekl před jednáním Sobotka.

"Očekávám, že ministerstva řeknou, kde je problém, zatím míra porozumění mezi resorty a ministerstvem financí velká není," uvedl premiér s tím, že k návrhu se vláda vrátí na konci srpna.

Sobotka chce v rozpočtu v příštím roce posílit financování vysokých škol, prioritou má být také financování sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní infrastruktury a spolufinancování evropských projektů.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Požadavky ministerstev podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) přesahují plánovaný schodek o 97 miliard korun. Uvedl, že návrh předběžných příjmů rozpočtu na příští rok bez peněz z EU je proti letošku vyšší o 69 miliard, předběžné výdaje jsou meziročně o 59,6 miliardy vyšší.

Témata:  státní rozpočet vláda Bohuslav Sobotka Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy