Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův kabinet schválil surovinovou politiku nerostných surovin

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes schválila novou surovinovou politiku ČR. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že se plán zaměřuje mimo jiné na oblast vědy a výzkumu, nové dobývací metody nebo hledání nových druhů surovin a jejich využití.

"Nová surovinová politika se zaměřuje na nové moderní high-tech suroviny, bez nichž si nelze představit ekonomiku 21. století. Přesun zájmu od klasických, tradičních surovin k moderním high-tech surovinám je jednou z našich priorit," uvedl ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Například investice do těžby lithia v Krušných horách se mohou pohybovat v řádech miliard korun. Těžba kovu, který se využívá na výrobu baterií, může začít za několik málo let.

Předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa dnes uvedl, že by byla škoda stát se velmocí v těžbě lithia a přenechat high-tech vývoj a výrobu baterií dravějším státům. "V Česku navíc sídlí několik stovek strojírenských firem, které vyrábějí pro větrné, vodní nebo biomasové zdroje. Dá se to dobře spojit a Česko se může zase dostat na mapu perspektivního průmyslu postaveného na obnovitelných zdrojích a akumulaci čisté elektřiny," dodal.

U těžby černého uhlí schválený dokument připomíná, že ČR sice disponuje relativně velkými zásobami v řádu miliard tun, ne u všech ložisek se ale těžba ekonomicky vyplatí.  Za nezbytnost pro ČR označuje dokument udržet dlouhodobou schopnost těžit hnědé uhlí. A to mimo jiné jako "plán B" pro případ, kdyby z nějakého důvodu například nebyly postaveny nové jaderné bloky, či byla ČR nucena některé své jaderné reaktory odstavit.

Dokument řeší i budoucí těžbu uranu. "S přihlédnutím k současným cenám uranu na světových komoditních burzách lze konstatovat, že za současných podmínek není těžba uranu na území ČR rentabilní nebo je na její hranici," stojí v dokumentu.

Ekologické organizace v dnešním komentáři označily za realistický přístup materiálu k těžbě uhlí. Podle nich vláda rozhodnutím potvrdila celkový ústup od využívání hnědého uhlí jako hlavní energetické suroviny. Kritizují naopak přístup k využívání obnovitelných zdrojů. "Místo rozumné podpory výstavby obecních a občanských větrných elektráren vláda preferuje šestinásobně dražší způsob vyrobení stejného množství elektřiny, kterým jsou nové jaderné reaktory," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Témata:  vláda Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky těžba uhlí

Aktuálně se děje

8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy