Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investorem nového bloku Dukovan bude ČEZ, nebo stát, oznámil Sobotka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dukovany - Na dnešním zasedání Stálého výboru pro jadernou energetiku byly vybrány tři varianty možného financování chystané výstavby v Jaderné elektrárně Dukovany. Investorem nového bloku by měla být firma ČEZ, anebo stát.

"Výbor dneska schválil tři prioritní varianty, které budou dále analyzovány a rozpracovány," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

První varianta počítá s tím, že stavbu nového bloku Dukovan zajistí dceřiná společnost ČEZ. "Druhá varianta by spočívala v tom, že by stát tuto dceřinou společnost od ČEZ odkoupil a ta by následně realizovala výstavbu," uvedl Sobotka.

V úvahu podle něj připadá i třetí možnost, kdy by stát převzal část firmy ČEZ, která by kupříkladu mohla zahrnovat jaderné elektrárny. "A tato část by potom byla stoprocentně vlastněna státem a realizovala by výstavbu tohoto bloku," řekl. Stát je nyní nejvýznamnějším akcionářem ČEZ.

Zajištění rozvoje Dukovan je podle Sobotky jednou z hlavních priorit. Vládní výbor se na dnešním jednání rovněž zabýval možnostmi zkrácení přípravy na dostavbu Dukovan. "Pokud hovoříme o tom, že bychom rádi, aby výstavba byla zahájena kolem roku 2025, tak ten proces bude ještě nějakou dobu trvat," řekl Sobotka.

Dnešní výbor se podle Sobotky rovněž zabýval předpoklady pro přepravu rozměrných dílů nového jaderného reaktoru Dukovan po vnitrostátních komunikacích; do Česka by podle předpokladu byly přepravovány lodní dopravou po Labi. Ministerstvo dopravy má za úkol do srpna předložit vládě konkrétní plán potřebných investic na silnicích a mostech, aby mohly být v dostatečném předstihu připraveny a povoleny i tyto akce, uvedl premiér.

Témata:  Dukovany ČEZ Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy