Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Czexit už je na dohled? Nastal čas EU opustit, připravte se, volá Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Exprezident Václav Klaus ostře zareagoval na řízení Evropské komise vůči Česku, Maďarsku a Polsku kvůli nenaplňování dohodnutých unijních kvót pro přijímání uprchlíků. Podle něj nastal čas začít se připravovat na to, že Česká republika Evropskou unii opustí.

Evropská komise se rozhodla zahájit s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy kvůli tomu, že neplní přijímání migrantů podle stanovených kvót.

Na jednorázovém dvouletém programu přerozdělení až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku se unijní státy shodly přes odpor ČR a některých dalších zemí v roce 2015.

Splněn by měl být v září, ale doposud si unijní státy převzaly celkem jen necelých 21.000 osob, takže závazky plynoucí ze sporného systému přerozdělování migrantů zjevně neplní nejen Česko, Polsko a Maďarsko.

Třem středoevropským zemím pohrozila EU řízením už před měsícem. Česká vláda na to reagovala veřejným oznámením, že se víc nehodlá podílet na programu, který považuje za nefunkční. Komise se proto rozhodla zahájit s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy, a to se nelíbí například bývalému prezidentu Václavu Klausovi.

Ten podle prohlášení, které zveřejnil jeho institut, zásadně a zcela rezolutně protestuje proti rozhodnutí EU zahájit s Českou republikou řízení kvůli tzv. nerespektování přijímání migrantů na základě Bruselem nadiktovaných kvót. Protestuje také proti snaze trestat nás a přinutit nás k poslušnosti.

"Odmítáme pokračující bagatelizaci toho, co se právě teď, v úterý 13. června 2017, stalo. Jde o novou, dosud nevídanou věc. Odmítáme záměr povinně dosídlovat území našeho státu cizinci. Odmítáme dopustit přeměnu naší země v multikulturní společnost nepřizpůsobivých komunit, jaké vidíme v současnosti ve Francii či Velké Británii. A to ještě nezmiňujeme s masovou migrací spojený dnes už téměř každodenní terorismus," píše Klaus.

Odmítá také argument, že musíme „být u toho“, že musíme „být přítomni“ rozhodování, že musíme být v tak zvaném „tvrdém jádru“ Unie. U rozhodovacích procesů v EU sice dnes jsme, podle něj ale zrovna my nerozhodujeme. Naše přítomnost tak údajně nemá fakticky žádný význam a náš hlas je ignorován, tudíž se  nerozhoduje podle nás, ale o nás.

Klaus následně vyzval Čechy, aby se nenechali vydírat hrozbami ukončení evropských dotací. "Dotace nepotřebujeme a nechceme je. Odmítáme jak naše platby do Bruselu, tak dotace z Bruselu. Odmítáme zhoubnou, silou prosazovanou politiku EU jako celek," míní.

Z výše uvedeného podle exprezidenta plyne jediný možný a současně jediný nutný závěr: "Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie. Je to jediná cesta, jak náš stát, který jsme zdědili od našich předků a který máme povinnost jako svébytnou entitu předat budoucím generacím, udržet a zachránit," dodal.

Témata:  EU Václav Klaus Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy