Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž rozesílal falešný dopis o kolaboraci. Podle soudu ale nejde o vydírání

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Pavel Novák (63) se podle obžaloby pokusil získat 30 milionů korun od středočeské podnikatelky. Hrozil jí, že zveřejní její fiktivní přiznání ke kolaboraci podnikatelčiny rodiny s fašisty, a část dopisů s doznáním nakonec skutečně rozeslal. Soud ho však osvobodil, podle nepravomocného verdiktu nešlo o vydírání.

Novák dnes k soudu přišel s verzí, že mu nešlo o peníze. Snažil se údajně domoci omluvy za příkoří, které prý předci podnikatelky způsobili za války jeho dědečkovi. Omluvil se za zvolenou formu jednání. Na obsahu dopisů, které poslal ženiným příbuzným a několika úřadům, však trvá.

"Kdybychom měli osobnosti tohoto typu trestat, měli bychom těchto lidí plné věznice. Soud je přesvědčen o tom, že tyto osoby nepatří do ranku trestní justice," uvedla o obžalovaném předsedkyně senátu pražského městského soudu Monika Křikavová.

Podobní lidé jsou podle ní z hlediska psychiatrů zdraví, ale z hlediska psychologie už jsou mimo normu. Znalci o Novákovi řekli, že je velmi podezíravý a má sklony k infantilitě. Podle soudkyně si tak mohl příběh z války dokreslit podle svého.

Novákovi hrozilo až 12 let vězení. Státní zástupkyně Radka Miclíková pro něj požadovala pět let odnětí svobody a propadnutí notebooku, na kterém dopisy se smyšleným přiznáním psal. Proti zprošťujícímu verdiktu se okamžitě odvolala.

Zároveň poukázala na to, že podnikatelka žije v malé vesnici, kde se informace z dopisů mohly velmi snadno rozšířit a lidé jim mohli uvěřit. Soudkyně s ní ale nesouhlasí. "Soud má za prokázané, že k žádné kolaboraci nedošlo," řekla.

Témata:  soudy Praha II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy