Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán ČSSD na snížení daní zaměstnancům vyjde na 20 miliard. Kde na to chce strana vzít?

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Daňové plány ČSSD podle ministra zahraničí a volebního lídra strany Lubomíra Zaorálka nezvýší náklady na státní rozpočet. Snížení daní pro 98 procent zaměstnanců sice vyjde ročně na zhruba 20 miliard korun, ztráta se prý ale vyrovná zdaněním bank, velkých podniků s vysokými zisky a změnou daní majetku.

ČSSD chce zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob, tím plánuje snížit daně a zvýšit příjmy 98 procentům zaměstnanců. "To dělá asi minus 20 miliard ztrátu," řekl Zaorálek v diskusním pořadu Partie FTV Prima.

ČSSD ale zároveň navrhuje progresivní zdanění velkých firem s vysokými zisky, na majetek nad 50 milionů korun plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů korun ve výši 15 procent. "Banky představují asi plus 11 miliard, daně z příjmů velkých podniků dělají šest miliard a pak tam je daň z majetku. V podstatě to je vylej, nalej," prohlásil Zaorálek.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že peníze v rozpočtu na uskutečnění plánu sociální demokracie nejsou. Podle Zaorálka však ostatní strany jako ODS, TOP 09 a ANO mají stejné programy v tom, že budou snižovat daně o 50 až 100 miliard, což bude mít za důsledek, že nebudou peníze na zdravotnictví, penze a budou se znovu zavádět poplatky nebo školné. "Náš jediný návrh je fiskálně neutrální," řekl Zaorálek.

ČSSD v novém programu slibuje také snížení daní pro malé a střední podniky. "Myslím si, že malé a střední podnikatele vaše strana (ČSSD) nezastupuje a nikdy pro ně nic neudělala," konstatoval Pospíšil.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) daně Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy