Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se velká modernizace: Benzina chce do roku 2018 investovat více než miliardu korun

Benzinky
Benzinky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol plánuje do roku 2018 investovat do modernizace svých čerpacích stanic více než miliardu korun. Provozní zisk EBITDA čerpacích stanic Benzina by letos mohl překročit jednu miliardu korun. Loni činil 960 milionů korun.

Největší konkurent Benziny, skupina MOL, dříve uvedla, že mezi roky 2017 a 2019 chce do modernizace a dokončení přejmenování svých stanic v ČR investovat 2,5 miliardy korun, z toho téměř miliardu letos. Benzina a skupina MOL jsou největšími provozovateli čerpacích stanic v Česku. Benzina jich má 385, MOL 306.

Investice Benziny a MOL jsou neporovnatelné, mimo jiné kvůli tomu, že MOL kromě svojí značky provozuje v ČR pumpy Pap Oil. "Pokud investuji do čerpacích stanic víc než můj konkurent, je to pro mě vždycky problém. Jestli udělám to samé za míň peněz, tak mám konkurenční výhodu, protože víc vydělám," uvedl v rozhovoru s ČTK ředitel Benziny Marek Zouvala.

Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Míst, kde lze nyní v ČR postavit rentabilní čerpací stanici na zelené louce, je podle Zouvaly do deseti.

"V silných lokalitách jako je Praha prakticky nemáte šanci. Kde se vám otevírají šance jsou příměstské satelity. Tam dnes strategicky cílíme nejenom my, ale i naši rivalové," uvedl. Postavit novou čerpací stanici podle něj stojí 25 až 27 milionů korun.

Benzina chce jít spíše cestou samoobslužných stanic, které nejsou tak velké, a jejichž stavba stojí zhruba o polovinu méně. Firma jich má nyní pět, v horizontu dvou let jich chce mít minimálně deset.

Zouvala už dříve uvedl, že firma chce většinu svých pump sjednotit pod značku Benzina. Dosud v Česku provozuje také čerpací stanice značky Benzina Plus, Star a Orlen. Z ekonomických důvodů sjednocuje název stanic postupně. Firma také rozvíjí koncept občerstvení Stop Café, do budoucna by ho ráda měla na všech pumpách.

Loni utržila Benzina 18 miliard korun včetně spotřební daně. Letošní odhad tržeb Zouvala specifikovat nechtěl. Aktuální tržní podíl Benziny na celkovém prodeji pohonných hmot v Česku činí podle předběžných odhadů firmy 19 procent, meziročně o více než dvě procenta více. Letos by ráda na trhu dosáhla pětinového podílu.

"Když k současnému stavu dopočítám čerpací stanice, které jsme dosud od OMV nepřevzali, tak poměrně upřímně a otevřeně mohu říct, že těch dvacet procent do konce roku dokonce přesáhneme," uvedl Zouvala. Výtoč některých čerpacích stanic, které Benzina od rakouské firmy koupila, se podle něj po přejmenování až zdvojnásobila.

Podotkl, že zmíněná transakce je unikátní v tom, že poprvé někdo v ČR v takovém měřítku nekoupil celou značku pump, ale pouze část. V tomto případě zhruba třetinovou. "Dávalo nám tehdy smysl koupit celou síť OMV v ČR, ale na prodej byla jen část," dodal Zouvala. K záměru je podle něj Benzina ochotna se kdykoliv vrátit.

Témata:  Benzina MOL pohonné hmoty

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy