Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané předloží nabídku na vrtulníky UH-1Y Yankee pro českou armádu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Praha - Do české metropole přicestovali náměstek ministra námořnictva USA Frank Morley a Rich Harris ze společnosti Bell. Americká vláda podle nich předloží konečnou nabídku na dodávku 12 vrtulníků pro českou armádu na konci léta. Součástí nabídky bude kromě helikoptér i jejich údržba a výcvik pilotů.

"Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček. Sestavujeme je do nabídky, kterou předložíme české vládě koncem léta," řekl Morley.

Spojené státy jsou jedním ze dvou účastníků tendru na dodávku 12 vrtulníků. Kromě firmy Bell se o ni uchází ještě italsko-britský koncern AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a 15 miliardami korun.

Bell v tendru nabízí vrtulník typu UH-1Y přezdívaný Yankee, který běžně využívá americké námořnictvo. Podle Harrise USA před třemi lety povolily i prodej vrtulníků do zahraničí. "V současnosti je zatím jediná země, která vrtulníky koupila, Pákistán," řekl Harris. Česko může být první evropská země, která tyto stroje zařadí do své výzbroje. Zájem o helikoptéry ale podle něj projevily i další evropské státy.

Podle Morleyho by nákup vrtulníků od amerického dodavatele posílil spolupráci mezi ozbrojenými silami Česka a USA. Americká armáda využívá stroje typu UH-1Y od roku 2008, má jich přes stovku. Vrtulníky byly nasazeny například v Afghánistánu.

Témata:  Armáda České Republiky U.S. AIR FORCE Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy