Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O azyl v Česku není zájem? Do konce května o něj požádalo méně lidí než loni

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Od ledna do května 2017 požádalo o azyl v Česku 590 cizinců, což bylo meziročně o 72 méně. Ministerstvo vnitra přiznalo mezinárodní ochranu 23 lidem, dalších 52 osob dostalo takzvanou doplňkovou ochranu.

Nejčastěji chtěli azyl získat občané Ukrajiny, a to ve 214 případech. Za nimi letos do konce května následovali občané Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie, Kuby, Vietnamu a Sýrie. Lidé těchto národností českým úřadů podali od 27 do 47 žádostí o azyl.

Azyl získalo 23 lidí, dalších 52 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí.

Ve 528 případech české úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 791 žádostí čekalo na konci května na vyřízení.

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 meziročně méně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci Česká republika migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy