Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michal Horáček se pustil do hodnocení české politiky. Kdo to chytal nejvíc?

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Korzo

Praha - Michal Horáček míní, že čeští politici vnímají stát jako celek, který jenom reguluje, nařizuje a pokutuje. Myslí si, že prezident ze své funkce toto může změnit. Podivuje se také nad volebním program ČSSD a klade si otázku, co strana dělala čtyři roky ve vládě.

Prezidentský kandidát Michal Horáček dle svých slov přitvrdil a přiostřil ve své předvolební kampani. Tentokrát se na svém Facebooku vymezil vůči slibům politiků.

"Dobré vůle a empatie je tu hodně. Překážek ale ještě víc: Peníze, které na nezastupitelnou péči o naše nejkřehčí i na vlastní mizerné platy dostávají lidé z charit s obrovským zpožděním. Drobný podnikatel se o chvilku zpozdí s kontrolním hlášením a čelí zhola neadekvátní pokutě... a titíž politici, kteří to dovolili, před nás předstupují znovu - se sliby, že příště už to všechno vyléčí," píše Horáček.

Podle Horáčka ale nevyléčí. Stát prý považují Češi za entitu, která reguluje, nařizuje a pokutuje. "A celá ta regulace se zmnožuje a zpřísňuje. Z roku na rok, z měsíce na měsíc," míní jeden ze třech nejvážnějších kandidátů na úřad prezidenta. 

"Nedivte se mi tedy, že čím víc poznávám zbytečných překážek v příbězích těch, kteří se tu o něco snaží, tím víc roste mé rozčarování a mění se v hněv," píše. 

"Ať mi nikdo neříká, že prezident s tím nemůže nic dělat. Samozřejmě že může - jen chtít a použít svou neskonalou symbolickou moc. K tomu, aby silným hlasem pojmenoval to, co tolik lidí trápí. A inspiroval je, aby k jeho hlasu přidali ten svůj. A taky přitvrdili," vyzývá Horáček. Dle něj pouze touto cestou můžeme vyhrát své zápasy za sny, práci a svobodné životy.

V sobotu se Michal Horáček vyjádřil i na adresu volebního programu ČSSD. Kladl si otázku, co ČSSD dělala poslední čtyři roky. "Jinak je to klasická mantra: navýšíme, zajistíme, posílíme, odmítneme, zarazíme… pod heslem „zdroje jsou“, ve skutečném životě později nevyhnutelně následovaným přiznáním „naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce," napsal Horáček.

Témata:  Michal Horáček Sociální demokracie (SOCDEM) prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy