Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapsch chce prodat státu svůj mýtný byznys v Česku, podle Ťoka ale existují jiné priority

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha -Společnost Kapsch chce státu prodat svůj mýtný byznys v Česku. Prodej by představoval především přechod desítek technologických expertů a projektových manažerů, kteří mají správu systému ve firmě na starosti.

Návrh na prodej předložil Kapsch ministerstvu dopravy loni v listopadu, nyní, po vyhlášení téměř 30miliardového tendru, firma návrh prezentuje jako řešení pro případ, že by soutěž na nového provozovatele nevyšla. Stát by se tím rovněž zbavil závislosti na externím správci mýta, uvedla v tiskové zprávě společnost.

Podobný systém, ve kterém většinu citlivých úkonů v rámci mýta spravuje státní firma, funguje například v Rakousku. Tento model prosazoval už předchůdce současného ministra dopravy Antonín Prachař.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka je nyní prioritou úřadu dokončení mýtného tendru, čímž ministerstvo plní nařízení vlády. "Nechápeme, proč se odborníci Kapsche nyní nesoustředí spíše na studování zadávací dokumentace a podle všeho vymýšlí jiné varianty, než je férová soutěž, která nepreferuje žádnou technologii," uvedl ministr.

Ťok dále řekl, že na nabídku nebude reagovat a že věří, že se provozovatele mýtného podaří vybrat v tendru. Nepovažuje za pravděpodobné, že se výběrové řízení podaří společnosti Kapsch zhroutit. "Doufám že ne, že je to nachystané tak, že ho ani právníci Kapsche nerozstřílejí a že se to podaří dosoutěžit," uvedl. K ceně, za kterou by firma systém chtěla státu prodat, řekl, že jde o několik miliard korun.

Témata:  mýtné Ministerstvo dopravy České republiky Dan Ťok

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy