Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny benzinu v ČR jsou nejnižší za půl roku, za hranicemi je ještě levněji

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku šly opět dolů. Natural 95 pořídíte za průměrných 30,04 koruny za litr. Nafta ve středu stála v průměru 28,89 Kč/l, a byla tak o 24 haléřů levnější než před týdnem. Praha je stále regionem s nejvyššími průměrnými cenami pohonných hmot v republice.

Ceny u čerpacích stanic v Česku se snižují zhruba dva měsíce. Pokles začal ve druhé polovině dubna, kdy byl litr benzinu i nafty o víc než korunu dražší než nyní. Zlevňování zrychlilo v posledních dvou týdnech, během kterých průměrné ceny spadly zhruba o padesátník. Ceny paliv s odstupem kopírují vývoj u ropy, jejíž ceny ve středu sestoupily na minima za deset měsíců.

Pod 30 korun Natural 95 průměrně stojí v osmi ze 14 krajů. Nejdražší zůstává v Praze, kde je jako v jediném kraji cena nad 31 korunami za litr. Nejméně motoristé za benzin nadále platí na východě Čech - v Pardubickém kraji v průměru 29,46 Kč/l a v Královéhradeckém 29,56 Kč/l.

Za naftu si nejvíc účtují také čerpací stanice v hlavním městě, zdejší průměrná cena 30,30 Kč/l jako v jediném kraji převyšuje 30 korun. V osmi krajích je cena pod 29 korunami, vůbec nejníže je v Pardubickém kraji s průměrem 28,20 Kč/l a sousedním Královéhradeckém, kde řidiči za diesel platí průměrně 28,24 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Podle serveru www.fuel-prices-europe.info se za pohonné hmoty platí jak v Polsku, tak na Slovensku méně než v Česku. Server uvádí, že v Polsku přijde nyní litr benzinu v přepočtu průměrně na 26,01 Kč a litr nafty na 24,34 Kč. Na Slovensku stojí litr Naturalu 95 v přepočtu průměrně 26,58 Kč a litr nafty 26,40 Kč.

V Rakousku je benzin nyní po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,11 eura (asi 29,18 koruny). Nafta je také levnější, vyjde na 1,02 eura za litr, což je 26,81 koruny.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

4. května 2024 9:17

V Rusku skončí škola, jejíž představitelé kritizovali invazi na Ukrajinu

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy