Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

zástupci V4 jednali s Macronem: Francie má zájem o dialog, oznámil Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes v Bruselu sešel s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten se jen krátce před příjezdem na nynější summit EU vyjádřil na adresu středoevropských zemí velmi kriticky.

"Byla to velmi otevřená debata. Dotkli jsme se všech témat, která jsou teď aktuální v rámci EU. Ať už jsou to témata sporná nebo témata, kde máme společný pohled na věc," uvedl Sobotka. Macron podle něj potvrdil, že je připraven k intenzivnější diskusi se zeměmi střední Evropy. Sobotka ale také upozornil, že dnešní první schůzka nemohla přinést sblížení postojů například v pohledu na řešení migrační problematiky.

Dominantní byla v diskusi problematika trvajících velkých rozdílů v životní úrovni mezi východem a západem EU, mezi jejími staršími a novějšími členskými zeměmi, uvedl Sobotka. Není podle něj možné připustit budování bariér na vnitřním trhu.

"Diskutovali jsme o velkých rozdílech, které jsou ve mzdách. Cílem evropské politiky by mělo být, abychom využili všech možností, které nám dává evropská spolupráce, společný trh, ke konvergenci," podotkl předseda vlády. Francouzkou stranu vyzval, aby se pokusila přesvědčit francouzské firmy k rychlejšímu zvyšování platů v ČR.

Výsledkem dnešní schůzky je dohoda o setkání expertů ze zemí V4 a Francie, kteří by se měli pokusit najít cestu z nynější patové situace. Sobotka věří, že i dnešní setkání umožní debatu o směrnici o vysílání pracovníků posunout. Experti zemí V4 se sejdou také se svými partnery ze zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska.

Macron v rozhovoru s novináři z osmi deníků včera kritizoval údajně zrádný a cynický přístup východoevropských politiků k záležitostem EU. Unie jim podle těchto jeho interview slouží pouze k čerpání peněz, aniž by respektovali její hodnoty a pravidla - a za to by prý měli pykat. "Počítáme s tím, že prezident Macron si uvědomí nevhodnost některých formulací, které zazněly," řekl dnes polský státní tajemník pro EU Konrad Szymanski.

Témata:  Bohuslav Sobotka Emmanuel Macron Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy